Milyen a jó tárhely, melyik tárhelyszolgáltatót válasszam?

Milyen a jó tárhely, melyik tárhelyszolgáltatót válasszam_

Egy komolyabb weboldal vagy webáruház stabil üzemeltetésének alapfeltétele a megfelelő tárhely. Ez lesz mindennek az alapja, szóval érdemes alaposabban körbejárni a témát, mielőtt döntesz. A tárhely kiválasztása az egyik kritikus lépés a gondtalan honlap üzemeltetés felé megtett hosszú és rögös úton.

A következőkben megnézzük azokat a szempontokat, amiket figyelembe kell venned, mielőtt elkezded a tárhely lefoglalását és előre szólok, hogy az ár az utolsó szempontok között szerepel.

Mi is az a tárhely?

A tárhely egy elkülönített szerveren (olyan mint a te számítógéped, csak nagyobb) létrehozott terület, ahol majd a weboldalad fájljait elhelyezed és onnan futtatod.

Milyen típusai vannak a tárhelyeknek?

 • ingyenes tárhely
 • osztott tárhely
 • VPS/Cloud VPS szerver
 • dedikált szerver / menedzselt dedikált szerver

Ingyenes tárhely: Az első dolog, amit jegyezz meg ezzel kapcsolatban, hogy eszedbe se jusson. Hiába csábító az ingyen vagy attól olcsóbban megoldás, de ennek mindig ára van. Vagy bekorlátoznak valamiben, vagy reklámokat futtatnak az oldaladon. Hanyagold!

A Tárhely.eu-nál például van ingyenes próbaidőszak, ahol kötelezettségmentesen ki tudod próbálni a tárhelyet.

Osztott tárhely: Szinte minden honlap ilyenen kezdi pályafutását. Itt van egy szerver, amin vagytok páran (a Tárhely.eu-nál max 200-an) és mindenki ugyanazt az erőforrást használja. Számít persze, hogy hányan figyeltek egy szerveren, mert ez jelentősen kihat a teljesítményre, viszont nagy előnye egy ilyen tárhelynek, hogy viszonylag olcsón lehet hozzájutni.

VPS szerver: “A VPS egy virtuális szerver, vagyis egy nagy teljesítményű szerver virtuálisan elkülönített része, fix erőforrásokkal.” Ez még mindig osztott szerver, de itt már csak te használod az erőforrásokat. Erre majd csak akkor lesz szükséged, ha a weboldalad/áruházad már kifejezetten nagy forgalmat bonyolít.

Dedikál szerver/menedzselt dedikált szerver: Ez az, ahol kapsz egy teljes gépet és magad állítod össze a konfigurációt és neked kell az telepítéssel, futtatással járó minden dologgal foglalkozni. Itt már komolyabb hozzáértés szükséges, de mire eljutsz erre a szintre, már simán megfizethetsz egy saját szerver admint. A menedzselt változatnál elintézik neked a telepítéseket, konfigurálást, frissítéseket, persze mindezt plusz költségért.

A legfontosabb szempontok a tárhely kiválasztásánál

 • rendelkezésre állás
 • technológiai háttér
 • sebesség
 • biztonság
 • kezelhetőség
 • skálázhatóság
 • support
 • ár

Rendelkezésre állás: Azt ugye mondanom sem kell, hogy ez miért fontos? Hiába minden törekvés, ha a szervered fél napokat áll. Persze ez kicsit eltúlzott példa, de a lényeg leszűrhető belőle.

Technológiai háttér: Ez is kiemelten fontos mérce, ugyanis elvárás lenne, hogy folyamatosan kövessék a fejlődést. Ne az legyen, hogy náluk még a PHP 5.6 a csúcs, közben meg jövőre (2019.) megszűnik a támogatása, te meg majd nézel, hogy mi történt. Nem mindegy, hogy milyen vas van a szervereden, mert a gyorsasághoz kell a legfrissebb technika.

Sebesség: Az előzőből következik, hogy ha a legjobb cuccokból áll össze egy szerver, akkor a sebességgel nem lehet baj. A gyors weboldal pedig jobb helyezést, több látogatót és ezáltal több pénzt jelent.

Biztonság: Sokkal fontosabb, mint ahogy először gondolnád. Ha egy tárhelyszolgáltató elhanyagolja a biztonság kérdését és mondjuk rendszeresen feltörik és spammelnek róla, akkor hamar feketelistára kerül, amiért például az internetszolgáltatók letiltják a kommunikációt az ilyen szerverekkel. Nem kell részletezni, hogy ez mivel jár. Nézd meg, hogy adnak-e például ingyenes SSL tanúsítványt, van-e ütemezett biztonsági mentés funkció?

Kezelhetőség: Nem születik mindenki webmesternek, ezért fontos, hogy mennyire felhasználóbarát a felülete. Tudsz egy kattintásból WordPress-t telepíteni, vagy kapsz egy üres mappát, aztán oldd meg, ahogy tudod? Mennyire engednek belenyúlni a konfigurálásba?

Skálázhatóság: Fontos, hogy mennyire tud fejlődni a tárhelyed veled együtt. Lehet, hogy induláskor csak egy céges weboldalt szeretnél, amihez elég egy alapcsomag is, de mi van akkor,ha úgy elkapod a fonalát a honlap készítésnek, hogy indítasz még pár weboldalt. Ilyenkor hasznos, hogy tudsz mindig nagyobbra váltani, de csak akkor amikor már valóban szükséged van rá.

Support: Nagyon fontos, főleg az elején, hogy ha elakadnál, akkor legyen kihez fordulni. A komolyabb szolgáltatók viszont tovább gondolták a történetet és hatalmas mennyiségű tudásanyagot halmoztak fel annak érdekében, hogy a támogató csapatot csak a valóban supportot igénylő problémákkal “zaklassák”.

Ár: Nem véletlenül tettem az árat az utolsó helyre. Hiába olcsó egy tárhely, ha csak a gond van vele, illetve a drága sem feltétlenül jelent jobb minőséget. De azt javasolhatom, hogy csak az előző szempontok figyelembevétele után nézd meg az árakat.

A szerző ajánlata a Tárhely.eu

Tárhely.eu főoldala

Fentebb már szóba került a Tárhely.eu, mint tárhelyszolgáltató. A magyar tárhelyek közül csak őket ismerem, szóval összehasonlítási alapom nincs.

Személy szerint meg vagyok velük elégedve, érdemes ellátogatni az oldalukra és megnézni a csomagjaikat.

Azt már írtam, hogy van lehetőség ingyenes próbaidőszakra, így aztán tényleg nem veszíthetsz semmit. A legkisebb csomagjuk bruttó 9.779.  ft, ami egy céges honlaphoz tökéletes, de például a közepes csomaghoz, ami bruttó 15.113. ft már jár a 100.000. ft-os ajándékcsomag.

Tárhely.eu csomagok

Alapból jár az SSL tanúsítvány (zöld lakat) minden csomaghoz, amit telepítenek is neked. Van automata biztonsági mentés, egy kattintásos WordPress, vagy más cms rendszer telepítés, (ami persze soha nem egy kattintás, de nem neked kell manuálisan megtenni). Az admin felülete áttekinthető. A támogató csapatuk gyors, precíz, illetve mindenre van oktató videójuk, vagy cikkük.

Ezzel a kuponkóddal 5%-ot spórolhatsz: KUPON1EA46A3EE

A Tárhely.eu admin felülete

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére