LearnDash LMS, az online tanfolyam készítés alappillére

Ha online tanfolyamokkal, oktatással szeretnél foglalkozni, akkor érdemes elgondolkodni egy LMS (Learning Managment System) bővítmény alkalmazásában. Hogy miért? Mert ha nem csak 3-4 leckéből, videóból áll a tanfolyamod, akkor nem árt valami struktúrát adni neki.

Eléggé kiábrándító tud lenni, amikor megveszel egy szakértői tanfolyamot, majd kapsz vagy 30 videót beömlesztve tab elemekbe, meg egy pdf tartalomjegyzéket, aztán keresd ki magadnak ahogy tudod.

A LearnDash az egyik legnépszerűbb LMS, melynek nemrég jelent meg a 3.0.-ás verziója. Ezt fogom bemutatni ebben a cikkben.

A LearnDash felépítése, funkciói

A tanfolyamok 3 rétegből állnak: Courses, Lessons, Topics. Ezeket bárhogy átnevezheted, de a lényeg az, hogy a hierarchiában legfelül a Courses/Tanfolyamok áll, ez a főkategória. A tanfolyamok leckékből állnak, a leckék alá pedig berendelhetsz témákat.

Lehetőség van kvízek létrehozására, melyeket akár a tanfolyamok végi vizsgaként is elhelyezhetsz. Készíthetsz különböző tanúsítványokat, amiket megkap a tanuló a sikeres vizsga után.
Van lehetőség különböző benyújtandó feladatok beadására is. Létre tudsz hozni tanulói csoportokat is, hozzárendelt csoportvezetőkkel.

Lehet készíteni ingyenes és fizetős tanfolyamokat, valamint a kettő keverékéből álló olyan tanfolyamot, ami fizetős, de egyes leckéi ingyenessé vannak téve, ezzel is kedvet csinálva a vásárláshoz. Integrálható a WooCommerce webáruház bővítménnyel és sok népszerű membership bővítménnyel is, de a pénzzé tételhez nem feltétlenül ez a legjobb megoldás, lejjebb kifejtem az okát is.

A tanfolyamok monetizálása

A tanfolyamok pénzzé tételére több lehetőség is a rendelkezésünkre áll. Az egyik opció az, hogy a LearnDash beépített PayPal-os fizetési megoldásával oldjuk meg a feladatot. Mivel azonban a PayPal-tól szinte csak olcsóbb megoldások vannak, ezért vagy a WooCommerce-szel, vagy tagsági bővítménnyel, vagy e kettő kombinálásával oldjuk meg a tanfolyamokhoz való hozzáférést. De hát a tagsági bővítmény mellé minek a WooCommerce és fordítva, fogalmazódhat meg benned a nem teljesen alaptalan kérdés. Mondom is az én nézőpontomat.

A legtöbb tagsági bővítménnyel az a probléma, hogy a fizetési átjárók az USA piacra vannak kihegyezve és nem tartalmazzák például a Magyarországon oly népszerű, Barion, vagy SimplePay, vagy CIB BANK integrációt, ezért vagy fizetős bővítményt kell hozzá beszerezni (már ha egyáltalán van), vagy pedig keresni egy webfejlesztőt, aki összeköti nekünk valahogy a háttérben.

Szóval, ha te mindenképp a tagsági bővítményes vonalon akarsz elindulni, akkor olyan plugint ajánlott keresni, ami WooCommerce-re épül, nem pedig sima WordPress membership bővítmény. De erre is van megoldás, például a magyar fejlesztésű SalesForm + WP eMember integráció. A SaleForm több magyar fizetési megoldást is tartalmaz, illetve a WP eMember integrációt is, amivel létrehozhatod a tagsági rendszeredet.

Jóval költséghatékonyabb megoldás csak simán a WooCommerce használata. A LearnDash és WooCommerce összekötéshez van egy ingyenes bővítmény, amely segítségével megjelenik egy Course terméktípus is. A tanfolyamhoz a hozzáférést csak a megvásárlás után kapja meg. Lehetőség van arra, hogy több tanfolyamot is megvásároljon egyszerre, valamint kézzel is tudsz hozzáférést adni bárkinek.

A Learndash és WooCommerce integráció után Course terméktípus

A LearnDash árazása

A LearnDash 3 féle csomagban kapható. 159$-ért egy oldalon használhatod, 189$-ért 10 oldalon, 329$ ellenében pedig 25 oldalon.

A LearnDash árazása

A LearnDash telepítése, beállítása

Telepíteni úgy kell, mint a többi bővítményt, a Bővítmények/Új hozzáadása/ bővítmény feltöltése lehetőségnél betallózod, telepíted és bekapcsolod. Mivel még minden angolul van, ezért telepítem gyorsan a nyelvi fájlokat. Letölthetővé teszem neked is az általam készített fordítást, csak arra figyelj, hogy nálam így néz ki a hierarchia: tanfolyamok/leckék/témák.

Ha te másként nevezed el őket, akkor majd a megfelelőre írd át a magyarításban. A két fájlt csomagold ki és helyezd el a domainneved/wp-content/languages/plugins mappába, hogy frissítéskor se íródjanak felül.

A LearnDash nyelvi fájlok letöltése

Bal oldalt a Vezérlőpult menü alatt megjelenik a LearnDash LMS menüpont, melyben lépj a beállítások almenüre.

A LearnDash beállítás menüje

Beállítások/Általános fül

Megjelenés és tartalom elemek:

Az aktív sablon: Legyen a LearnDash 3.0.
Kiemelés színe: Válassz egy színt
Folyamatban színe: Válassz egy színt
Értesítések, figyelmeztetések színe: Válassz egy színt.
Focus mode: Bekapcsolásával egy zavartalan környezetet jön létre. Eltávolítja a navigációt, az oldalsávot az oldalról, látszik a folyamatjelző sáv, stb.
Bejelentkezés és Regisztráció: A LearnDash bejelentkezés és regisztráció oldalsablonok használata.
Logó feltöltés: Itt tölthetsz fel logót.
Video Responsive CSS: A lecke beállításoknál található videós továbbhaladás videói lesznek reszponzívak.

Globális lapozási beállítások:

WP profil: Itt az alapértelmezett (20) lapozási beállítástól tudsz eltérni a LD profil elemnél.

Shortcode-ok és Widgetek: A LD shortcode-ok és kurzus infó widgetek lapozási beállítását tudod megadni.

Backend Kérdés Widget: A Kérdések admin widget lapozási beállítása.

Admin felhasználói beállítások:

Tanfolyam automatikus beiratkozás: Adminként automatikusan hozzáférsz minden tanfolyamhoz.

Tanfolyam korlátok elkerülése: Adminként bármilyen sorrendben haladhatsz a tanfolyammal.

Szereplés a jelentésekben: Kizárhatod, vagy szerepeltetheted magad a jelentésekben.

REST-API beállítások

Enabled REST_API: Egyedi végpont URL-t adhatsz meg.

Beállítások/Egyéni címkék fül

Itt add meg úgy, ahogy a fordításban megadtad, ügyelve az egyesszám/többesszám alakra.

A tanfolyam egyéni címkék létrehozása

Beállítások/PayPal beállítások fül

Itt a PayPal beállításait találod.

Beállítások/Adatfrissítések fül

Itt különböző, a tanfolyammal kapcsolatos adatok adatbázis frissítésére van lehetőség.

Beállítások/Ügyfélszolgálat fül

Itt tudod megnézni a rendszerinformációs értékeket. Ha valamelyik érték nem zöld, akkor azt fel kell emelni a megfelelő értékre. Le tudod tölteni, vagy kimásolni a rendszerinformációt és azt el tudod küldeni a LearnDash Support-nak. Legalul pedig resetelni tudod a LD adatbázis táblákat.

Beállítások/Fordítások fül

Itt tudod letölteni a LD eredeti POT nyelvi fájlját, illetve a már létező fordításokat telepíteni.

Beállítások/LMS liszensz

Itt tudod megadni az Email/Liszenszkulcs párost

A tanfolyam létrehozása

Mielőtt elkészíted az első tanfolyamodat, érdemes előtte papíron megtervezni a felépítését. Az is járható út, ha először elkészíted a témákat, aztán a leckéket, akkor már csak be kell rendelni egy tanfolyam alá, tehát visszafelé haladsz. De simán kezdheted a nulláról is, adj neki nevet, nálam ez most az első tanfolyam lesz, majd lépj át a beállítások fülre.


Megjelenítési és tartalmi beállítások:

Tanfolyam anyagok: Hozzá tudsz adni különböző anyagokat a tanfolyamhoz.

Tanfolyam tanúsítvány: Itt tudsz tanúsítványt hozzárendelni.

Tanfolyam tartalma: A tanfolyam tartalma mindig látható legyen, vagy csak annak aki már beiratkozott rá.

Egyéni lapozás: El tudsz térni az alapértelmezett lapozási beállítástól.

Egyéni lecke rendezés: A leckék és a témák megjelenítési sorrendjét lehet megadni.

Tanfolyam hozzáférési beállítások:

5 féle hozzáférést tudsz biztosítani a tanfolyamhoz.
Nyitott: Ennél az opciónál nincs szükség sem regisztrációra, sem bejelentkezésre.
Ingyenes: Itt már szükség van regisztrációra és be kell rá iratkozni. Itt ugyanúgy végigmegy a fizetési folyamaton, mintha fizetős tanfolyamot venne.
Vedd meg most: Itt a LearnDash beépített Paypal vagy Stripe fizetési módjával tudja megvásárolni a tanfolyamot, egyszeri fizetéssel.
Ismétlődő: Itt a LearnDash beépített Paypal vagy Stripe fizetési módjával tudja megvásárolni a tanfolyamot, ismétlődő fizetéssel.
Zárt: A tanfolyam csak kézi admin regisztrációval, csoportos beiratkozással, vagy bevásárló kosár vagy tagsági bővítmény integrációval indítható el. Attól, hogy zártra teszel egy tanfolyamot, még van lehetőség arra, hogy bizonyos leckéket ingyenesen meg tudja tekinteni.

Az 5 opció közül bőven elég 2-őt használni. A nyitottat és a zártat. Ha ingyenes a tanfolyam, akkor ne vezesd végig feleslegesen a fizetési folyamaton, szóval az ingyenes opció kiesik.
Amikor pedig fizetős tanfolyamot adsz el, akkor ehhez vagy a WooCommerce-et ajánlott használni, vagy valamilyen tagsági bővítményt.

Tanfolyam előfeltételek: Lehetőség van arra, hogy előfeltételt rendelj a tanfolyamhoz. Azt mondod például, hogy csak akkor kezdheti el ezt a tanfolyamot, ha már elvégzett egy korábbit.
Tanfolyam pontok: Pontok meglétéhez is kötheted a tanfolyam elkezdését.
Tanfolyam hozzáférés lejárata: Megadhatod, hogy hány napig férhet hozzá a tanfolyamhoz.
Tanfolyam hozzáférési lista módosítás: Felhasználó azonosító alapján megjeleníti a tanfolyamra beiratkozottakat.
Tanfolyam haladási sorrend:

Lineáris: Itt csak sorban lehet haladni a leckékkel
Kötetlen: Itt szabadon lépkedhet bármelyik leckére a tanfolyamban.

A lecke létrehozása

Most pedig lépj a szerkesztőre. Ha lenne előre elkészített leckéd akkor most azt hozzá tudnád rendelni ehhez a tanfolyamhoz. Így viszont katt az Új lecke lehetőségre, adj neki nevet, ez nálam most az első tanfolyam, első lecke.

Lecke létrehozása LearnDash-ban
Katt a szerkesztésre. Látod, hogy ugyanúgy kategóriát és címkét adhatsz hozzá, mint egy WP bejegyzéshez. Ide tehetsz shortcode-okat, video iframe-et, bármit.

Beállítások fül/Megjelenítési és tartalmi beállítások:

Lecke anyagok: Hozzá tudsz adni a leckét támogató anyagokat.
Videós továbbhaladás: Kötelezővé tudod tenni, hogy csak akkor mehet tovább, ha megnézett egy videót.
Feladat feltöltések: Benyújtandó feladatot határozhatsz meg a leckéhez. Megadhatod a feltölthető fájl kiterjesztését, méretét, a hozzárendelt pontszámot.
Kényszerített lecke időzítő: A beállított idő leteltéig nem jelölhető meg teljesítettnek a lecke.

Lecke hozzáférési beállítások:

Hozzárendelt tanfolyam: Hozzá tudod rendelni a leckéket egy bizonyos tanfolyamhoz. Ha egy leckét több tanfolyamnál is fel tudsz használni, akkor ne rendeld hozzá egyik tanfolyamhoz sem. Ilyenkor megjelenik majd egy piros felkiáltójel a lecke szerkesztőben, de nem kell vele foglalkozni. Ez csak azt jelzi, hogy nincs hozzárendelve tanfolyamhoz.

LearnDash leckék menü
Minta (ingyenes) lecke: Itt tudod ingyenessé tenni a leckét még akkor is, ha maga a tanfolyam fizetős.
Lecke engedélyezési időzítés: Azonnal, a beiratkozás után x nappal, vagy egy adott dátumkor

A téma létrehozása

A Leckékhez hozzá lehet adni témákat, témaköröket, alfejezeteket. Lépj a LearnDash menüben a Témák almenüre. Itt az add your first Téma gombra klikkelj rá. Add meg a címét, felül pedig a beállítások fülre lépj át.

Beállítások/Megjelenítési és tartalmi beállítások:

Téma anyagok: Meg tudod jeleníteni a témát támogató anyagokat.
Videós továbbhaladás: Kötelezővé tudod tenni, hogy csak akkor mehet tovább, ha megnézett egy videót
Feladat feltöltések: Benyújtandó feladatot határozhatsz meg a leckéhez. Megadhatod a feltölthető fájl kiterjesztését, méretét, a hozzárendelt pontszámot.

Téma időzítő: A beállított idő leteltéig nem jelölhető meg teljesítettnek a lecke.

Téma hozzáférési beállítások:
Hozzárendelt tanfolyam: Hozzá lehet rendelni a témát egy bizonyos tanfolyamhoz.
Hozzárendelt lecke: Hozzá lehet rendelni a témát egy bizonyos leckéhez.

LearnDash kvíz létrehozása

A kvízek menüpontban az új kvíz létrehozása, adj neki nevet, majd jöhet a beállítások fül.

LearnDash kvíz beállítások

Beállítások/Kvíz Hozzáférési beállítások:

Hozzárendelt tanfolyam: Hozzá lehet rendelni a kvízt egy bizonyos tanfolyamhoz.
Hozzárendelt lecke: Hozzá lehet rendelni a kvízt egy bizonyos leckéhez.
Kvíz előfeltételek: Meg lehet adni egy másik kvízt melyhez kötni akarjuk ennek a kvíznek a kitöltését.
Engedélyezett felhasználók: Ha be van jelölve, akkor csak regisztrált felhasználó indíthatja el a kvízt.

Haladási és korlátozási beállítások:

Elfogadási határ: Be tudod állítani azt, hogy hány százalékos eredménynél fogadja el teljesítettnek a kvízt.
Kvíz tanúsítvány: Itt adhatod meg a hozzárendelt tanúsítványt. (amit előtte elkészítettél)
Kvíz újrakezdés korlátozása: Itt tudod beállítani a kvíz újrakezdésével kapcsolatos opciókat.
Kérdés befejezés: Ha bejelölöd, akkor minden kérdés megválaszolása szükséges ahhoz, hogy a kvíz befejezett legyen.
Időkorlát: Időkorlátot állíthatsz be.

Megjelenítési és tartalmi beállítások:

Kvíz anyagok: Meg tudod jeleníteni a kvízt támogató anyagokat.
Automatikus indítás: Ha ez be van jelölve, akkor automatikusan indul a kvíz.
Kérdés megjelenítés: Beállíthatod, hogy egyszerre csak egy kérdést jelenjen meg, vagy az összes.
Kérdés áttekintő táblázat: Bekapcsolásával mindenkinek összefoglaló táblázat jelenik meg.
Egyéni kérdés rendezés: A kérdéseket lehet rendezni kategória szerint vagy véletlenszerűen.
További kérdés beállítások: További szempontok alapján tudod formázni a kérdéseket.
Kvíz neve: Csak a Kvíz bejegyzés címe jelenik meg. Akkor ajánlott, ha a kvízt shortcode-dal jeleníted meg.

Eredményoldal megjelenítés:

Eredményüzenet(ek): Egyéni üzenetet adhatsz meg a befejezőoldalon.
Kvíz újrakezdési gomb: Egy ilyen gombot jeleníthetsz meg.
Egyéni eredmény megjelenítés: További elemeket jeleníthetsz meg az eredményoldalon.
Egyéni válasz visszajelzés: Megadhatod, hogy a felhasználók mely adatokat lássák a benyújtott kérdések áttekintésekor.

Adminisztrációs és adatkezelési beállítások:

Egyéni mezők: Egyéni mezőket adhatsz hozzá, melyekkel adatokat gyűjthetsz a felhasználókról a kvíz előtt vagy után.
Ranglista: Ranglistát hozhatsz létre a felhasználók között.
Kvíz statisztikák: Statisztikával kapcsolatos opciók.
Email értesítések: Email értesítést kaphat az admin és a felhasználók is.
Kvíz sablonok: Sablonból be tudsz importálni, vagy elmenteni sablonként az aktuális kvízt.
Haladó beállítások: Sütikkel és adatbázistáblával kapcsolatos beállítások vannak itt.

Ha mindent beállítottál, akkor jöhet a közzététel. Utána lépj a Kvízek menüpontra, ott a kvíz neve alatt található kérdések opcióra.

A LearnDash kvíz menü,kérdések almenü

Kattints a Kérdés hozzáadása gombra.

Név: Nevet adhatsz a kérdésnek, ami azonban nem látszik a kvízben. (opcionális)

Pontok: Add meg, hogy hány pontot ér ez a kérdés. (kötelező)

Kategória: A kérdéseket kategóriába rendezheted. (opcionális)

Kérdés: Itt teheted fel magát a kérdést. (kötelező)

Helyes válasz esetén megjelenő üzenet: Ez a szöveg jelenik meg helyes válasz esetén. (opcionális)

Helytelen válasz esetén megjelenő üzenet: Ez a szöveg jelenik meg helytelen válasz esetén. (opcionális)

Tipp: Itt meg lehet adni megoldási tippeket: (opcionális)

A válasz típusa: Egyetlen válasz, Többféle válasz, Szabadon megadható válasz, Rendezés, Matrix rendezés, Az üresen hagyott rész kitöltése, Esszé/Nyitott válasz.

A végén el tudod menteni sablonként, hogy ne kelljen újból végigjátszani minden egyes kérdésnél.

Kvíz kérdések menü

Összefoglalás

Most már tudod, hogy hogyan hozhatsz létre profi online oktatási felületet a WordPress segítségével. Persze az elején nem feltétlenül kell kihasználni a LearnDash minden tudását. Viszont a hozzávalók adottak ahhoz, hogy minden igényt kielégítő tanfolyamokat készíthess vele.

Sok sikert a használatához.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére