Fizetős vagy ingyenes WordPress sablont használjak?

Ha a WordPress tartalomkezelő rendszer mellett tesszük le a voksunkat, akkor hamar előkerülnek a következő kérdések:

  • Milyen kinézetet válasszak a honlapomhoz?
  • Ingyenes vagy fizetős WordPress sablon legyen az, amivel álmaim weboldalát felépítem?

Előre lelövöm a poént. Az én véleményem az, hogy ha kicsit is komolyan gondolod az online jelenlétet és bevételszerző célzattal szeretnél weboldalt, akkor mindenképpen vagy egy prémium sablonban, vagy egy ingyenes sablon + valamilyen oldalépítő kombóban kell gondolkodnod.

Fizetős vagy ingyenes WordPress sablon

Fizetős vagy ingyenes WordPress sablon: Gondolkodj több lépéssel előre

Amit még többször el fogok mondani, az a következő:  Mindig gondolkodj több lépéssel előre! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem fűzik tovább a szálakat, vagy maximum csak egy-két lépéssel.

Ne ragadj le ott, hogy “még csak most indul a weboldalam, egyelőre jó lesz egy ingyenes kinézet is”. Egy céges bemutatkozó honlapon kívül, nem jut eszembe más lehetőség, amikor az ingyenes sablon opció lehet.

Ha csak egy személyes blogot szeretnél, akkor sem tudhatod, hogy hol fogsz tartani egy év múlva.

Két lehetőséget vázolok most fel, aztán döntsd el ezek mennyire életszerűek. Az ‘A’ változat, hogy elkezdesz blogolni mondjuk a fényképezésről, mert hobbid a fotózás.

Telnek a hónapok, építgeted a weboldalt, folyamatosan írod a cikkeket. Egyre többen látogatják az oldaladat, egyre többen hallgatnak a szavadra. Feltelepítesz még néhány bővítményt, mert kell még pár funkció, mivel az ingyenes kinézetben szinte semmi sincs.

Egyre több a látogató, közben találtál egy nagykert, ami fényképezéshez szükséges termékeket árul. Ebből akár meg is tudnék élni, gondolod magadban. Jó lenne egy webáruház bővítményt bekapcsolni, de a sablonod ezt nem támogatja. Nincs más, mint az átépítés. Hogyan, kivel, mennyiért? Egy működő weboldal átalakítása nem 2 forintos tétel.

A ‘B’ verzió az, hogy felpörög a honlapod, majd a sablont készítő srác úgy dönt, hogy nem fejleszt tovább, mert más dolga akadt. Neked ebből csak annyi fog feltűnni, hogy elmaradnak a frissítések.

Közben a többi bővítményt frissíted rendesen, de azt veszed észre, hogy “összeakadnak” a sablonoddal, mivel az nem frissült már egy ideje. Egyik nap jön az e-mail a Google-tól, hogy az Adwords hirdetéseidet felfüggesztették, mivel kártékony kódok találtak a honlapodon. Jó-jó, majd ránézek.

Közben a tárhelyszolgáltatód is megkeres, mert szokatlanul sok kérés érkezik a szerveredre. Aztán azt látod, hogy már organikus találataid sincsenek. A Google tiltó listára tett. Game Over. Két év munkája ment a levesbe egy 20.000. ft-os sablon miatt.

WordPress sablonok: milyen szempontok alapján válasszak?

A következőkben összehasonlítom az ingyenes és fizetős WordPress sablonokat 12 különböző szempont alapján, mint például az ár, minőség, kompatibilitás más bővítményekkel, sebesség, sablon funkciók, testreszabhatóság, dizájn, webáruház integráció, frissítés és biztonság, támogatás és dokumentáció, reszponzívitás, oktatóanyagok.

A félreértések elkerülése végett tisztáznom kell valamit. Nálam az ingyenes sablon nem egyenlő az úgynevezett freemium kinézettel, melyek egy fizetős téma csökkentett funkcióval ellátott változatai. Ezek kóstoló jelleggel készülnek, arra valók, hogy kedvet csináljanak a prémium változathoz.

Az ingyenes WordPress sablonok bemutatása

Ár: Mivel ingyen van, itt egyértelmű a győzelem. Az árversenyt az ingyenes sablonok nyerik.

Minőség: Szigorú felülvizsgálati folyamat. Az tény, hogy ha a hivatalos WordPress.org könyvtárból töltesz le sablont, akkor biztos lehetsz abban, hogy egy többlépcsős ellenőrzési folyamaton ment keresztül az a kinézet is, amit éppen letöltesz.

A fizetős sablonoknak nem kell átesniük egy ilyen procedúrán, de ne legyenek kétségeid afelől, hogy nem ellenőrzik őket.

Amit meg kell értened az az, hogy a pénzért árusított sablonok piacán nagy a verseny. Egyik komolyabb fejlesztői csapat sem engedheti meg magának még a legkisebb hibát sem, hiszen hamar kiderül, aztán meg ki fogja megvenni? Folyamatos a verseny a vevők kegyeiért és ez nekünk csak jó. Egyre többet kapunk egyre olcsóbban.

Kompatibilitás más bővítményekkel: Ez a fenti pontból egyenesen következik. Szigorú, többlépcsős ellenőrzési folyamaton esnek át, ahol odafigyelnek például arra is, hogy a standard kódolási szabványoknak megfelelő-e a vizsgált kinézet.

Sebesség: Az egyik legtöbbet emlegetett érv az ingyenes sablonok mellett az, hogy sokkal gyorsabbak, mint a prémium változatok.

Ahogy mondani szokták: A hír igaz, csak másképp.

Ha összeeresztünk egy ingyenes sablont egy fizetőssel, akkor a sebességteszten első körben az ingyenes fog győzni. Egyrészt ez nem is csoda hiszen alig tartalmaz funkciókat, a másik meg tele van tömve mindenféle “felesleges dologgal”.

A rossz hírem az, hogy az ingyenes sablonod alap változatban szinte használhatatlan. Képzeld el azt, hogy a WordPress az autód motorja, a sablonod pedig a karosszéria. Most van egy alap autód ami arra jó, hogy elindulj vele egy roncsderbin, de hogy ezzel vidd el a szomszéd lányt az operabálba, arra nem éppen megfelelő.

Az autós hasonlatnál maradva tegyük fel, hogy minden extra alkatrészt összeszedsz, amit csak szeretnél, ráadásul ingyen. Hamar rájössz, hogy kellene egy ülés az utasodnak is, meg egy klíma nyáron, télen jó lenne, ha lenne fűtés, navigáció, lopásgátló, tempomat stb.

Ahogy elkezded belepakolni az extrákat úgy fog lassulni és bonyolódni a rendszer, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az egyik kiegészítő együtt fog működni a másikkal.

Ellenben én vettem egy kész autót, amibe gyárilag raktak bele minden elképzelhető extrát, melyek egy rendszer részeként funkcionálnak. Így lehet az, hogy a végén az extrákkal telepakolt prémium sablonok gyorsabbak lesznek, mint a néhány bővítménnyel futtatott ingyenesek.

A másik dolog az, hogy attól még, hogy tele van pakolva egy sablon mindenféle funkcióval még nem jelenti azt, hogy használni is kell.

Az általam favorizált Avada sablonban például 12 bővítmény és 58 különböző modul van alapból integrálva.

Amelyikre nincs szükséged azt, nyugodtan kikapcsolhatod, vagy eleve be sem kapcsolod. Viszont jó tudni azt, hogy ha szükséged lesz rá a jövőben (tudod, előregondolkodás), akkor csak egy kattintás és már használhatod is.

A fenti 2 képen az Avada sablonban található bővítmények és modulok listája látható. A csúszka elmozdításával láthatóvá válik mindkét kép.

A margóra írva egy történet: Elkezdtem ismerkedni egy másik, szintén népszerű prémium WordPress  sablonnal, mivel több online marketinges arra esküszik és azt használja. Nevet szándékosan nem írok, mert alig használtam még. Addig jutottam el, hogy fel van telepítve és átnéztem párszor a modulokat, kipróbáltam az oldalépítőjét. De azt már most látszik, hogy a kettő “nem ugyanaz a műfaj, nem ugyanaz a játék, nem ugyanaz a sportág”.

Kifejezetten a sablonnal foglalkozó Facebook csoportban kaptam fel a fejem minap arra (2018.05.), hogy az egyik tag örömmel adta hírül, hogy vége a tákolásnak, mert van gyári bővítmény a kenyérmorzsa menü létrehozására. Nem tudtam megállni szó nélkül és beírtam, hogy ehhez bővítmény kell?

Pár éve használom az Avadát, ott ez egy menüpont. Látható tehát, hogy a fizetős sablonok sem egyformák. Persze lehet, hogy soha nem fogsz használni egyes funkciókat, de egyrészt ha kérdezik, akkor tudod mondani, hogy van, másrészt nem tudhatod, hogy mikor lesz rá szükséged.

Sablon funkciók: Azt kijelenthetjük, hogy az ingyenes sablonokban a funkciók korlátozottak. Alig tudnak valamit. Ha szeretnénk pár plusz funkcióval felvértezni, akkor vagy további bővítményeket kell telepítenünk, vagy a sablon kódjába kell belepiszkálnunk.

Testreszabhatóság: Nem az alakíthatóság az ingyenes sablonok fő erőssége. Általában minimális az a mozgástér, amit egy ingyenes kinézet nyújt testreszabhatóság téren.

Dizájn: Az előző pontból következik, hogy az egyedi megjelenés sem a fő profilja az ilyen témáknak.

Webáruház integráció: Ha van, az nagyszerű, de általában nem szokott lenni.

Frissítés és biztonság: Ez a két pont kéz a kézben jár egymással. A frissítésekről elmondható, hogy ha van egyáltalán, akkor is csak hatalmas fáziskéséssel érkezik, addigra meg már lehet, hogy mindegy is.

Ebből következik, hogy a biztonság terén kifejezetten rosszul állnak az ingyenes sablonok. A frissítések a WordPressben általában biztonsági frissítések szoktak lenni, amit minél hamarabb telepíteni kell. Nincs idő heteket-hónapokat várni.

Ne gondold, hogy a te weboldalad nincs veszélynek kitéve, csak azért mert úgy gondolod, hogy kicsi vagy te ahhoz, hogy meghackeljenek. A biztonsági réseket kereső scripteket pont nem érdekli az oldalad látogatottsága. Őket csak az apró rések érdeklik a pajzson és ha találnak egyet akkor indul is a támadás.

Támogatás és dokumentáció: A sablon supportról elmondható, hogy nincs, miért is lenne? A sablon dokumentációja pedig vagy elérhető vagy nem. Legtöbbször vagy nem.

Reszponzívitás: A különböző kijelzőkön való megjelenés már egy ideje alapkövetelmény. Pozitív dologként kell megemlíteni, hogy az ingyenes kinézetek többsége már reszponzív megjelenéssel készül.

Oktatóanyagok: Ezen a ponton is hatalmas hátrányban van az ingyenes kinézet. Ráadásul egy videóban elférne az egész sablont bemutató oktatóanyag.

Az fizetős WordPress sablonok bemutatása

Ár: Ár tekintetében elég nagy a szórás a prémium sablonok piacán. Bonyolítja a helyzetet továbbá az is, hogy a licencet mennyi időre kapjuk meg.

Van ahol egy bizonyos összegért őrökké a tiéd a sablon és a további frissítések, de ezt elvileg csak egy domainen használhatod. A másik megoldás például az, hogy egy bizonyos összegért egy évig használhatod a sablont  korlátlan számú weboldalon. Vagy esetleg egy nagyobb összegért egy úgynevezett élethosszig tartó licencet kapsz, korlátlan felhasználással.

Az induló ár 20 dollártól kezdődik és egészen 1000 dollárig is elmehet. A legnépszerűbb kinézetek olyan 60-80 dollár környékén mozognak, ami nevetséges összeg ahhoz képest, hogy mennyi tudást kapunk cserében. Ezért a pénzért, figyelembe véve egy jó programozó tiszteletdíját, szerencséd van, ha 3 kérdést feltehetsz neki és még egy milliméter kódot sem írt neked.

Minőség: A fizetős sablonok tekintetében nincs kötelezően előírt ellenőrzési folyamat, de ez korántsem jelenti azt, hogy a minőséggel bármilyen probléma is lenne. A legnépszerűbb prémium kinézetek nem véletlenül lettek azok. Egyszerűen nem engedhetik  meg maguknak a silány minőséget.

Kompatibilitás más bővítményekkel: A fizetős sablonokkal integrált bővítményekkel nem szokott probléma adódni. Azok általában egy teljes rendszert képeznek. A gondot leginkább a sablonodhoz egyedileg fejlesztett oldalépítő bővítmény szokta okozni. A legnagyobb sablonok készítői ugyanis a saját fejlesztésű oldalépítő bővítményeiket integrálják a sablonjukhoz.

Van pár népszerű ingyenes oldalépítő bővítmény, mint például a Visual Composer, amit sok prémium sablon használ pagebuildernek. Az Avada vagy a Divi  viszont fejlesztett magának sajátot és ezek bizony nem igazán működnek együtt sem egymással, sem a Visual Composer-rel. Ráadásként, ha lecseréled a sablont, akkor mindenféle kódot hagynak maguk után.

Sebesség: Az ingyenes sablonoknál már kitértem a sebesség kérdésére. A legnagyobb sablonkészítő csapatok nem hagyhatják figyelmen kívül a gyorsaságot, hiszen egy lassú, nehézkes kinézetet ki venne meg? A honlapunk gyorsasága egyébként is sok mindentől függ.  A sablon csak az egyik eleme a kirakósnak, de erről majd egy későbbi cikkben.

Sablon funkciók: Erre igazán nem lehet panasz egy fizetős kinézetnél. Tele van tömve mindenféle lényeges és lényegtelen rendeltetéssel. Az autós hasonlatnál maradva ezek a full-full extrás változatok.

Testreszabhatóság: A prémium sablonok egyik alapvető tulajdonsága, hogy számtalan beállítási lehetőséget tartalmaz. Az Avadát például a használhatatlanságig el lehet állítani. Gyakran fel is hozzák ellene, hogy túl bonyolult az admin felülete és túl sok az állítási lehetőség.

Az igaz, hogy könnyű elveszni a számtalan lehetőség között. Főképp, ha most ismerkedünk vele, de később már lehet, hogy mindez pozitívumként jelentkezik. Főleg, miután alaposan megismerted és egy kattintásból oldod meg azokat a dolgokat, amihez másnak bővítményeket kell keresni és telepíteni.

Dizájn: Itt jön ki az egyik nagy előnye a fizetős sablonoknak. Olyan profi, egyedi kinézetet tudsz összeállítani programozói tudás nélkül, hogy senki nem mondja meg róla, hogy azt nem egy webdizájner készítette. Természetesen nem elsőre, ehhez azért kell a gyakorlás.

Webáruház integráció: Alapkövetelmény. Általában egy kattintás és be van kapcsolva.

Frissítés és biztonság: Egy magára valamit is adó sablonfejlesztő csapat nem engedheti meg magának azt, hogy ne legyen naprakész a legfrissebb WordPress változattal. Ha kijön egy új WordPress frissítés, akkor biztos lehetsz abban, hogy a sablonodhoz is érkezik hamarosan a legújabb javítás.

Amelyik sablongyártó nem ilyen, azzal nem is szabad foglalkozni. A biztonság kiemelt fontosságú a prémium gyártók számára. A szükséges pénz és fejlesztői csapat is a rendelkezésükre áll ahhoz, hogy a legmagasabb szintű biztonsági követelményeknek is megfeleljenek.

Támogatás és dokumentáció: Az egyik legnagyobb prémium kinézet piactér a https://themeforest.net/ weboldalon található, ahol a vásárláshoz alapból jár 6 hónap support. Ennyi idő alatt pedig általában össze tudod rakni a honlapodat. A letölthető állomány tartalmazza a sablon részletes dokumentációját, a sablonhoz társított sliderek dokumentációját, demo anyagokat, gyerek sablont (általában)

Reszponzívitás: Alapkövetelmény.

Oktatóanyagok: A legismertebb sablongyártók több órányi videót és számtalan blogcikket készítenek a telepítéstől megkezdve a különböző beállításokig. Ezek a hivatalos segítségek. Egy népszerű sablonnak viszont hatalmas felhasználói tábora van. Egy ilyen fórumon már valószínűleg megválaszolásra került a te kérdésed is.

WordPress sablonok: Összefoglalás

Lássuk táblázatba foglalva a végeredményt.

Ingyenes

WordPress Sablonok

Fizetős

ingyenesÁr átlagosan 60-80$
 jó Minőség jó/kiváló
 Kompatibilitás más bővítményekkel 
 változó Sebesség kiváló
 korlátozottSablon funkciók számtalan funkció
 korlátozottTestreszabhatóság teljes mértékben
 nagyon korlátozottDizájn szinte korlátlan
 talánWebáruház integráció biztosan
 talán/gyengeFrissítés és biztonság állandó/erős
 nincs/aligTámogatás és dokumentáció Van/teljes
 talánReszponzívitás biztosan
 nincsOktatóanyagok biztosan

Az elején már jeleztem, hogy én a fizetős sablonok mellett teszem le a voksomat. A fenti cikkben felsorolt érvek remélhetőleg téged is meggyőznek arról, hogy nem szabad a sablonon spórolni.

Egy következő bejegyzésben majd részletesen bemutatom az Avada prémium sablont, (Az Avada sablon bemutatása) hátha te is kedvet kapsz a használatához.

Ha tesztelnéd a WordPresst saját gépen, akkor ajánlom figyelmedbe a WordPress tesztelése, fejlesztése saját gépen című cikket.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére