Mi az a gyerek sablon és miért kell használnod?!

A WordPress gyerek sablon, vagy child theme kérdése tipikusan olyan eset, mint a biztonsági mentéseké. Egészen addig nem tűnik fel a hiánya, amíg égető szükség nem lesz rá. Akkor meg már igazából mindegy is.

Olvastam valahol egy statisztikát arról, hogy a WordPress userek kb 80%-a piszkál bele a sablon fájljaiba, de csak a felhasználók kb 40%-a használ származtatott sablont.

Hogy mi következik ebből? Az én nézőpontom szerint az, hogy 40% úgy hackerkedik a sablonjában, hogy:

  1. Onnantól kezdve soha nem frissíti azt, mert úgyis elszállna a változtatás – Rossz megoldás
  2. Minden frissítés után újra elhelyezi a változtatásokat – Rossz megoldás
  3. “Vagy nem tudom” – Sz. Sándor

Ha már egy kicsit belejöttél a WordPress használatába és mondjuk olyan sablont használsz, ami nincs túlságosan megszórva funkciókkal, állítási lehetőségekkel, akkor hamarosan te is azzal fogsz szembesülni, hogy változtatni kellene ezt-azt.

Esetleg úgy döntesz, hogy a frissen vásárolt prémium sablonodhoz rendesen megcsinálod  a magyarítást. Nagy eséllyel nem fogsz tudni mindent lefordítani a nyelvi fájlokban, bele kell nyúlnod a sablonéba is és már előjött a fenti probléma.

Ha nem tudod, hogy miről beszélek, akkor ez a cikk rávilágít a problémára: WordPress magyarítás: Amit  a nyelvi fájlokról tudni kell

Ha most az jutott eszedbe, hogy majd belepiszkálsz a fősablon fájljaiba, akkor nem ment át a fenti üzenetem. Soha nem turkálunk a fő sablonban. Erre találták ki a gyerek sablont.

Mi az a gyerek sablon?

Röviden egy néhány fájlt tartalmazó különálló sablon, ami azonban össze van fonódva azzal a sablonnal, amelyikhez készítetted. A prémium sablonokhoz általában alapból adják, de nem mindegyikhez.

Figyelem: A gyerek sablon nem keverendő össze a sablonod egy másik kinézetével.

Az Avada alapból ad egy gyerek sablont, ami így néz ki kicsomagolva:

Az Avada gyerek sablon kitömörítve

Ha ebbe belekattintasz, akkor ezt fogod látni:

Az Avada gyerek sablon tartalma

Láthatod, hogy 3 fájlt tartalmaz, amiből az egyik kép, szóval azt igazából ki is lehetne hagyni az egyenletből.

Egy child theme tehát minimálisan egy mappából és 2 benne elhelyezett functions.php és style.css fájlból áll. Mindez így néz ki telepített és bekapcsolt állapotban:

Az Avada gyerek sablon bekapcsolt állapotban

Ez úgy működik, hogy a WordPress első körben itt keresi a dolgokat és innen próbálja betölteni és ha nem talál itt valamit, akkor keresi a szülő sablonban.

Rengeteg rossz információ kering arról, hogy hogyan használd a gyerek sablont. Olvastam olyat is, ahol arra buzdítanak, hogy a szülő sablon minden fájlját másold be a gyerek sablonba.

A gyerek sablonba csak azokat a fájlokat helyezd el, amit meg szeretnél változtatni.

Ha kezdő vagy és még egy darabig nem fogsz változtatni a sablonodon, akkor is legyen bekapcsolva. Ezzel is szoktatva magad a használatához.

Az Avada esetében például sokára jön el az az idő, hogy érdemben használni kell, mert annyira sokrétű beállítást enged, hogy szinte mindent végre tudsz hajtani a vezérlőpultról. Nálam mégis be volt kapcsolva már az elejétől.

Miért használj gyerek sablont?

Két dolgot említenék meg ezzel kapcsolatban:

  1. Onnantól nyugodtan frissítheted a szülő sablont, nem fog elveszni a változtatás
  2. Elkezdheted az ismerkedést a sablonok fájlrendszerével méghozzá büntetlenül. Gondolj bele, ha itt valamit elrontasz, akkor azt a fájlt kitörlöd, vagy  ha minden kötél szakad kikapcsolod a gyerek sablont és be a szülőt. De zongorázd ezt végig úgy, hogy a fő sablonban borítasz össze valamit, mondjuk egy élő honlapnál.

Hogyan készíts gyerek sablont?

Telepíts egy erre a célra készített bővítményt, majd ha ezzel megvagy, akkor töröld a plugint.

Lehet, hogy ezt most trollkodásnak tűnik, de ha arra számítottál, hogy elkezdem leírni, hogy készíts egy üres php fájlt, majd nevezd el functions.php-nak, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak.

Nem mintha nem tudnám úgy is megoldani, de 2018-at írunk, ez már a XXI. század, ahol nincs idő a romantikára, itt már nem kell ilyenekkel tölteni az idődet. Telepít-elkészít-töröl. Ennyi, ne bonyolítsd túl az életed.

Erre a célra a legegyszerűbb megoldás az Child Themify plugin. Lépj a Bővítmények menü ==> Új hozzáadása, majd a keresőbe írd be azt, hogy:  Child Themify

Telepítés és aktiválás után irány a Megjelenés menü  ==> Create Child Theme, ahol ezt fogod látni:

Gyerek sablon készítése Child Themify pluginnal

Az első legördülő résznél válaszd ki azt a sablont, amihez készíteni akarod a származtatott sablont. A második nyíllal jelölt helyre írd be a sablon nevét plusz még utána azt, hogy: Child

A jelölőnégyzeteknél pedig jelöld be azt, amit másoljon át a szülő sablonból a gyerek sablonba. Itt még minden maradhat üresen. Klikk a Create Child Theme gombra. Ezzel végeztél is.

Most irány a Megjelenés menü és a sablonok között találod a Sablonodneve-Child sablont, amit már csak be kell kapcsolni. A plugint pedig töröld. A gyerek sablon probléma le van tudva.

Az elkészült gyerek sablon

Összefoglalás

Most már tudod, hogy mi az a gyerek sablon. Tudod, hogy miért kell használnod és tudsz készíteni is egyet. Már csak el kell kezdeni az ismerkedést a fájlokkal, hogy tudd, hogy hová kell nyúlni, ha valamit változtatni szeretnél.

Ha pedig sokáig nem szeretnél a fájlokhoz nyúlni, akkor használj olyan összetett sablont, mint amilyen az Avada.

Gratulálok, ismét tettél egy lépést a magabiztos és problémamentes WordPress weboldal üzemeletetés felé.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére