WordPress biztonsági mentés egyszerűen: UpdraftPlus

WordPress biztonsági mentés egyszerűen_ UpdraftPlus

A weboldal üzemeltetés egyik alapvető lépése a folyamatos biztonsági mentések készítése. Elvileg.

Mégis tele van az internet olyan rémtörténetekkel, melyeknek a legtöbbje kivédhető lenne, ha van valamilyen backup, vagy olyan mentés is van, amit nem a honlap fájljaival együtt tárolnak.

A WordPress biztonsági mentés egyszerűen: UpdraftPlus című cikkben azt tanítom meg neked, hogy hogyan készíts automatizáltan biztonsági mentést a teljes weboldalról, amit egy kattintással bármikor vissza is tudsz állítani.

WordPress biztonsági mentés: az alapok

Számtalan olyan szituáció állhat elő, mely során nélkülözhetetlen egy olyan tiszta és működő biztonsági mentés megléte, amelyre vissza tudod állítani a honlapodat.

Mondok 3 gyakori példát:

  • feltörik és / vagy megfertőzik a weboldalad

Ez sajnos könnyen előfordulhat. Még az sem kell hozzá, hogy te legyél hanyag.

Elég, ha az osztott tárhelyeden valaki nemtörődöm módon áll hozzá a biztonsághoz és valaki a szerverre bejutva, az ott található összes weboldalt megfertőzi. Na ilyenkor például kritikus, hogy olyan tiszta mentésed legyen, amit nem ott tárolsz, ahol a honlapodat is.

Ha a te oldaladon keresztül jutnak be, akkor önmagában nem elég az, hogy van egy tiszta mentésed amit visszaállítasz, mert néhány biztonsági lépés végrehajtására szükséged van még.

Ha ezeket a lépéseket kihagyod, akkor azt az oldalt állítod vissza, amit előzőleg fel tudtak törni. Ez egy másik cikk témája lesz, de ezért is kell használnod valamilyen biztonsági bővítményt, hogy tudd, ha valaki próbálkozik, vagy esetleg bejut.

A tárhelyszolgáltatók elvileg folyamatosan készítenek mentéseket, de felelőtlenség lenne csak ezekre bízni a weboldaladat.

  • te rontasz el valamit

Ez is könnyen előfordulhat, főként az első időszakban, amikor egyszerre sok mindent változtatsz és amikor beüt a baj, akkor már azt sem tudod, hogy mit is állítottál el.

Vagy mondjuk kitörölsz / megváltoztatsz egy olyan nélkülözhetetlen fájlt a szervereden, ami miatt az egész oldal összedől. Ilyenkor is jól jön az egy kattintásos (ami inkább 3) visszaállítás.

  • egy frissítés nem úgy alakul, ahogy kellene

Frissíteni kell, de olykor előfordul, hogy valami hiba csúszik a gépezetbe.

A WooCommerce nagy mókamester ezen a téren. Ez az egyetlen bővítmény aminek a frissítését nem hajtom végre azonnal, hanem várok pár napot, hogy biztosan ne vágja haza az oldalamat.

A frissítési problémák nagy része megoldható a WP-Rollback bővítménnyel, mely tagja annak a 11 alapvető és ingyenes bővítménynek melyről írtam egy cikket.

Az UpdraftPlus WordPress Backup Plugin telepítése

Két másik oka is van, amiért én ezt a plugint használom. Azon túl, hogy az ingyenes verzió is teljes értékű backupok készítésére alkalmas.

Az egyik, hogy van mód teljes weboldal migrálásra / klónozásra. Ez mondjuk már fizetős, de egyszerűen tudsz honlapot költöztetni úgy, hogy pár kattintás az egész még úgy is, hogy más domain alá helyezed a tartalmat.

Az másik, hogy van egy ugyancsak ingyenes bővítményük a WP-Optimize, ami egy adatbázis tisztító / karbantartó.

A WordPress gyorsításról készülő cikkben szerepet fog kapni ez a plugin, ahol többet is megtudhatsz róla.

Az UpdraftPlus telepítése egyszerűen megoldható a WordPress vezérlőpult / bővítmények / új hozzáadása lehetőségre kattintva.

Itt a keresőben írd be, hogy UpdraftPlus. A találati lista első eleme az, ami most neked kell.

Alatta látod az adatbázis tisztító bővítményüket is, de most egyelőre a backup plugint telepítsd és kapcsold be.

Az UpdraftPlus telepítése

Az UpdraftPlus beállítása

Lépj felül az UpdraftPlus / Beállítások menüjébe (lenti kép).

Az UpdratfPlus beállítása

Itt a következő felületet kell látnod:

Az UpdraftPlus Beállítások menü

A Fájl mentés ütemezés és az Adatbázis mentés ütemezés résznél a Manual lehetőséget állítsd át a legördülő menüből az általad kiválasztott időtartamra és mellette add meg, hogy ezeket a mentéseket mennyi ideig tárolja.

Alatta láthatod, hogy azokat a lehetőségeket, ahová az UpdratfPlus automatán fel tudja tölteni az elkészített backupokat.

Én első körben a Dropboxot ajánlom (ez egy online fájltároló szolgáltatás), ennek a beállítását mutatom meg.

Regisztráció után ingyenesen kapsz egy 2GB-os tárhelyet. Miután regisztráltál katt a Dropbox ikonra.

Ezután alul megjelenik a Dropbox konfigurálása.

Az UpdraftPlus-Dropbox beállítása

Az itt elvégzendő lépések:

  1. Válaszd ki, hogy mikről készüljön mentés. (Én mindent bejelölve hagyok)
  2. Mentsd el a változásokat.
  3. Hitelesítsd a Dropbox fiókodat. (kattints a felugró ablakban található hivatkozásra, vagy a hármassal jelölt linkre)

Ezt fogod látni:

UpdraftPlus-Dropbox hitelesítése

Itt kattints a Complete setup gombra és kész is vagy. Ezután vissza fog irányítani az UpdraftPlus / Aktuális állapot menübe, ahol tájékoztat a sikeres hitelesítésről.

UpdraftPlus-Aktuális állapot menü

A kék szövegben jelzi, hogy még nincs létező biztonsági mentésed, ezért klikkelj a Mentés most gombra és várd meg, amíg az UpdraftPlus elvégzi a teljes backupot.

Ha elkészült a mentés, akkor lépj a Létező Biztonsági Mentések fülre.

Az UpdraftPlus biztonsági mentések visszaállítsa

A Létező Biztonsági Mentések menüben ezt kell látnod:

UpdraftPlus-Létező Biztonsági Mentések menü

Ebben a menüben fogod megtalálni a biztonsági mentéseidet. A visszaállításhoz kattints a megfelelő dátumú mentés melletti Visszaállítás gombra.

A felugró ablakban jelöld be, hogy miket szeretnél visszaállítani, majd indítsd el a Visszaállítást.

Először letölti a szükséges fájlokat. Ha ezzel végzett ismét katt a Visszaállítás gombra és várd meg, amíg befejezi a munkát.

Miután elkészült, a következő képet kell látnod:

UpdraftPlus sikeres visszaállítás

Téged itt most csak az aláhúzott rész érdekeljen, mert ez azt jelenti, hogy sikeres a visszaállítás. Klikk a Vissza az Updraftplus beállításához linkre.

Ezt követően még töröld a régi mappákat a képen látható linkre kattintva.

Updraftplus backup utáni régi könyvtárak törlése

Ennyi volt egy mentésből visszaállítás.

Összefoglalás

Most már tudod, hogy hogyan kell telepíteni és beállítani az UpdraftPlus bővítményt. Automatizáltan és kézzel is tudsz biztonsági mentést készíteni, majd azokból visszaállítani akár a teljes weboldaladat is.

Gratulálok, most egy lépéssel közelebb kerültél a problémamentes honlap üzemeltetéshez. Hátra dőlni még nem lehet, ahhoz még vár rád  pár feladat.

Ha szokássá teszed azt, hogy bármilyen változtatás előtt készítesz egy teljes biztonsági mentést a weboldaladról, akkor olyan rutint alakítasz ki, amivel sok idegességtől szabadítod meg magad.

Persze te így már sosem fogod megtudni, hogy miről beszélek, mert folyamatosan a rendelkezésedre fognak állni azok a fájlok, amikhez hozzá tudsz nyúlni, ha valami gond van.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére