WordPress gyorsítás kezdőknek

A lassú, nehézkesen működő weboldalakat senki sem szereti. Sem a felhasználó, sem a Google. Csak indulj ki magadból, ha keresel valamit a neten, akkor gondolom te sem vársz túl sokat egy oldal betöltődésére.

Hacsak nem az örök élet receptjét árulod, akkor más sem fog. Honlap üzemeltetőként a WordPress gyorsítás alapfeladat, mert egy sebességoptimalizált weboldal/webáruház jobb helyezést, magasabb konverziót, több forgalmat, azaz több pénzt jelent.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a miérteket és mutatok megoldást a hogyanra is. És nem csak ilyen általános “tömöríteni kell a képeket  valamivel” jellegű instrukcióra gondolok, hanem konkrétan bemutatom a folyamatot is, amit akár kezdőként te is meg tudsz csinálni.

WordPress gyorsítás kezdőknek

Miért kell gyors weboldal sebességre törekedned?

Azért, mert ez egy komoly rangsoroló tényező SEO (keresőoptimalizálási) szempontból a Google szemében. Az, hogy pontosan hány százalékban számít bele a végeredménybe, persze nem lehet tudni.

Amit tudnod kell, hogy a Google kb 200 tényező alapján rangsorolja a honlapokat. Ezek egyike a sebesség.

Hogy a 200 tényező milyen arányban számít bele pontosan egy cikk helyezésébe, azt senki sem tudja. Úgy gondolom, hogy néha még a Google sem. 🙂

Elég azonban használni a józan eszedet és rá fogsz jönni, hogy mivel jár, egy lassú weboldal.

Lehet a te cikked a legjobban SEO-zott, a te terméked a legjobb a területeden, ha a látogató szeme elé alig, vagy egyáltalán nem kerül.

A mobil keresések száma is folyamatosan nő, ezért egy lassú oldal mobilról nézve, mobilnettel, wifivel még lassabb lesz, mint egy asztali változat.

Ha rákeresel, hamar találsz olyan kimutatásokat, hogy 1 másodperc sebesség növekedés hány százalékos lepattanási aránnyal jár.

A Google pedig ilyeneket figyel, hogy mennyi idő alatt tölt be az oldalad, hány százalékos a lepattanási arányod, mennyi időt tölt egy látogató az oldaladon, stb.

Az egészből elég, ha ennyit megjegyzel, hogy a gyors weboldal általában = jobb helyezés = több látogató = magasabb konverzió = több pénz.

Mitől függ egy WordPress honlap sebessége?

Több összetevős dolog ez is, a fontosabb tényezők a következők:

 • Tárhely
 • WordPress beállítások
 • A sablonod sebesség optimalizáltsága
 • A bővítmények száma, minősége
 • Az oldalaid tartalma

Nézzük az általános okosságokat, aztán a gyakorlatban is nekikezdünk a WordPress optimalizálásának.

Tárhely:

A tárhelyed minősége és konfigurálása a legfontosabb tényező. A megfelelő tárhely kiválasztása egy későbbi cikk témája lesz, de néhány dolgot megemlítenék.

Az induló weboldalak általában osztott tárhelyen kezdik pályafutásukat, ami teljesen érhető. De osztott tárhely és osztott tárhely között is óriási különbségek vannak. Nem mindegy például, hogy egy szerveren 100-an vagytok vagy ott van még fél Indokína is veled. Nem mindegy, hogy milyen erőforrásokkal dolgozik a szervered és mennyire engednek belenyúlni a konfigurálásba.

A WordPress futtatásának vannak ajánlott és vannak minimum követelményei. Ne a minimum legyen a cél, a hivatalos WordPress ajánlott követelmények a következők:

 • PHP verzió 7.2 vagy nagyobb
 • MySQL 5.6 vagy nagyobb, vagy MariaDB 10. vagy nagyobb
 • Nginx vagy Apache szerver mod_rewrite modullal
 • HTTPS támogatás

A lényeg, hogy igyekezz olyan tárhelyet választani, ami a WordPress futtatására fel van készülve és hagynak is belenyúlni a konfigurációba.

A PHP 5.x támogatása 2018.12.31.-én megszűnik, szóval ha ezt a változatot használod, akkor ideje belehúzni.

WordPress beállítások:

A másik fontos terület a WordPress beállítása. Számít például, hogy mekkora az adatbázisod és rendszeresen karban van-e tartva. Az egyik lehetőség, amivel alacsonyan tudod tartani az adatbázis méretét, az a Post Revisions korlátozása/kiiktatása.

A lényege röviden az, hogy a WordPress minden bejegyzésedről/oldaladról alapesetben annyi másolatot őriz, ahányszor változtattál rajta. Ez azt jelenti, hogy ha 10 cikket írtál és mindegyiken 10-szer változtattál, akár csak egy szóközt is, akkor igazából 1000 van az adatbázisodban. Számold ki 100 cikknél és láthatod, hogy ez mekkora felesleges erőforrás pazarlás.

A feltöltött képek száma, mérete, optimalizáltsága is nagy hatással van a sebességre. A gyakorlati részben ezeket is megoldjuk.

A sablonod sebessége:

Sablon választáskor a gyorsaság is egy fő szempont kell hogy legyen, mert utólag abba már nem nagyon tudsz belenyúlni. Lehet, hogy egy sablon alapból gyors, de ha a használható működéshez folyamatosan újabb bővítményeket kell telepíteni, akkor lehet, hogy a végére lassabb lesz, mint az, amelyikbe már benne van minden.

Hiába jó a tárhelyed, hiába konfiguráltad jól a WordPress-t, ha a sablonodban olyan minőségű a kódolás, hogy fél perc, mire betölt egy oldal, vagy folyamatosan ütközik a bővítményekkel.

Részletesebben most nem megyek bele. Írtam egy cikket, ahol a fizetős és ingyenes sablonokat hasonlítom össze, ott kitérek a sebességre is. Itt tudod elolvasni: Fizetős vagy ingyenes WordPress sablont használjak?

A bővítmények száma, minősége:

Számít, hogy hány darab bővítmény van telepítve a weboldaladon és azok kódolása milyen minőségű, mennyire frissítik őket.

Az a jó a prémium sablonokban, hogy sok funkciót alapból belekódolnak, vagy a gyártó integrál hozzá egy bővítményt, így kisebb annak az esélye, hogy az adott plugin “összeakad” a sablonoddal, vagy a többi bővítménnyel.

Az a “baj” egy WordPress alapú honlappal, hogy mindenre van bővítmény, ráadásul egy-egy funkcióra több tucat is. Az emberrel pedig könnyen elszalad a ló, főleg az elején.

Elég, ha egy bővítmény gyenge minőségű, ez már képes belassítani az egész oldaladat. Igyekezni kell ésszerű keretek közzé szorítani a bővítmények számát.

Ha rutinosabb WordPress felhasználó leszel, sok mindent meg fogsz tudni oldani kód elhelyezésével például a .htaccess fájlban, vagy a Functions.php-ban, de ez már haladóbb anyag. Ezért is érdemes gyereksablont használni, mert bővítmény telepítése helyett sok esetben elég egy egysoros kód elhelyezése. Kezdéskor használj inkább bővítményt, de tedd fel magadnak a kérdést, hogy valóban szükséged van-e rá.

Az oldalaid tartalma:

Fontos tényező a honlapodon megjelenő tartalom összeállítása. Ha például tele van tömve mindenféle látványelemmel egy bejegyzésed, az sokat lassít a betöltődésen. Ha például sok videót használsz, az is lassító tényező. Reklámok, popup-ok, sliderek, képek sokasága.

Sokan esnek abba a hibába, hogy a főoldalon akarnak mindent megmutatni és emiatt az nagyon lassúvá válik.

Egy bejegyzés összeállításakor meg kell fontolni, hogy milyen célt fog szolgálni és annak fényében megválasztani a tartalmi elemeket.

Ott van még az az eset, amikor Word-ből emeli be valaki a tartalmat. Ezzel az baj, hogy a Word teleszemeteli mindenféle kóddal a szöveget. Ezt úgy küszöbölöm ki, hogy a Word-ben megírt cikket kimásolom egy jegyzettömbbe, az pedig minden formázást eltávolít. Így a lehető legtisztább formában lesz bemásolva a WordPress szerkesztőjébe.

Ha kicsit utánajársz, még számtalan apró finomságot találhatsz, ami mind hozzájárul ahhoz, hogy a honlapod gyors és felhasználóbarát legyen.

Meg kell találni az arany középutat itt is a felhasználói élmény fokozása érdekében. Eddig tartott az elméleti rész, most következik a gyakorlati megvalósítás.

WordPress gyorsítás a gyakorlatban

A következőkben bemutatott technikákért semmilyen körülmények között nem tartozok kártérítési felelősséggel, az olyan károkért ( veszteségekért, költségekért) amelyek a cikkben bemutatottak megvalósítása közben, vagy megvalósításra való törekvése közben keletkezhettek. Ennek tudatában olvasd tovább a cikket.


Hol tudom ellenőrizni a weboldalam sebességét?

Ahhoz, hogy mérhető legyen az eredmény, kell egy kiindulási alap, amihez viszonyíthatunk. De első körben inkognitó módban nézz rá a weboldaladra. Anélkül, hogy pontos betöltődési időt tudnál, nézd meg, hogy mennyire tűnik gyorsnak érzésre. Sok WordPress oldal csak azért érződik lassúnak, mert be vagy jelentkezve adminként és hiába használsz cache bővítményt, azok alapból nem cache-elnek a bejelentkezett felhasználóknak. 

​Pontos értékekhez lesz segítségünkre az alábbi három weboldal:

 • PageSpeed Insights
 • GTmetrix
 • Pingdom tools

PageSpeed Insights:

A Google hivatalos fejlesztői eszköze. Ránézésre sem egy hadronütköztető, de kiindulási alapnak tökéletes. Ad megoldási javaslatokat is a problémákra. Jellemzően a Google vagy alá, vagy fölé lő a mércével, de ezt el kell fogadni, mert ő fog értékelni.

Azért az mindent elmond a jelenlegi mércéről, hogy a Google.com, ami szinte egy üres fehér lap, az 96-os pontszámot ér el a saját tesztjén.

A Google saját oldala a Pagespeed Insight-ban

GTmetrix:

Ez az alkalmazás egy nagyon részletes tájékoztatást ad a honlapod sebességéről. A legközelebbi szerver, amit az ingyenes változatnál választhatsz, az Londonban van, így a betöltési időnél ezt is vedd figyelembe.

Ettől függetlenül a legjobb sebességelemző tool a trióból. Részletesen megmutatja, hogy mire hány másodperc megy el és jóval részletesebb megoldási  javaslatokkal lát el, mint a PageSpeed Insight. Ha elvégezted vele a tesztet, akkor a Timings fülön, az Onload értéket vesd össze a Fully Loaded Time értékkel. Gyakran ez a kettő eltér egymástól. A miért most nem lényeg, de az Onload érték áll közelebb a valós betöltődési időhöz.

GTmetrix főoldal

Pingdom tools:

Ez az eszköz valahol a kettő között található, de inkább a GTmetrix-hez közelebb.

Pingdom tools főoldal

Ha mindhárom oldalon készítettél egy mérést, akkor nagyjából el tudod helyezni a weboldaladat valahol sebesség szempontjából. Ne aggódj, ha az eredmények nem túlzottan jók. A cikk végére garantáltan jobbak lesznek.

Nulladik lépésként készíts egy teljes biztonsági mentést a honlapodról. Ha még nincs ilyened, akkor ezt a cikket olvasd el: WordPress biztonsági mentés egyszerűen: UpdraftPlus

Hajtsd végre a benne foglaltakat, aztán térj vissza ide.

Első lépés: A tárhely rendbetétele

Egy korábbi cikkben, melynek az Avada sablon telepítése, aktiválása címet adtam, már bemutattam a tárhely beállítását. Ezt most egy az egyben bemásolom ide.

A következő lépések a Tárhely.eu-nál kerülnek bemutatásra, de más Cpanel-t használó szolgáltatónál is hasonló módon kell végrehajtani.

PHP beállítás

Kattints a Select PHP Version lehetőségre és válaszd a 7.2/7.3 verziót majd a változtatást mentsd el!

Ezt követően kétféle módon is konfigurálhatod a PHP-t.

Vagy a képen is látható MultiPHP INI Editor-ra klikkelve kiválasztod a domain nevedet és csak arra az almappára fognak vonatkozni a változtatások, vagy lehetőség van globálisan is beállítani a Home Directory lehetőség választásával.

A másik mód az, hogy a tárhelyen a public_html / domainneved mappába lépve kikeresed a php.ini nevű konfigurációs fájlt és azt szerkesztve módosítod az értékeket.

PHP.INI szerkesztése

Most az első lehetőséget fogom bemutatni, mert az az egyszerűbb és a kényelmesebb. Miután beléptél a MultiPHP INI editorba ezt a felületet kell látnod.

PHP értékek

Az itt látható értékekre írd át a saját PHP konfigurációdat és az alul található Alkalmazás gombbal mentsd el a változtatásokat.

Ha egyelőre még nem tudod, hogy itt mi-micsoda, az egyáltalán nem baj, csak fogadd el, hogy így lesz jó neked.

A gzip tömörítés engedélyezése a szerveren

A gzip bekapcsolásával a szerver tömörítve szolgálja ki a weboldalt, így a látogató böngészője már a tömörített csomagot tölti le. A tömörítés miatt kisebb a méret, így kevesebb hálózati forgalmat generál, ettől pedig az oldal betöltése gyorsabb lesz.

Lépj a Webhely optimalizálása mappába és engedélyezd a tartalom tömörítését így:

A gzip tömörítés engedélyezése a tárhelyen

Ha ezzel megvagy, teszteld le a weboldaladat, hogy minden rendesen működik-e. Lehetséges, hogy valamelyik bővítmény például csak PHP 5.6-os változattal fut és nincs felkészítve a 7.2-re. Ilyenkor jön az, hogy egy másik alternatívát kell keresned helyette.

Második lépés: A WordPress revíziók korlátozása, kiiktatása

Ezt a lépést én minden WordPress telepítés után azonnal elvégzem.

Ebben a részben lesz egy kis kódban turkálás is, de nem kell megijedned. Könnyen kivitelezheted, ha pontosan azt teszed, amit itt bemutatok.

Ha publikáltál egy cikket és még nem változtattál a revízió kezelésen, akkor ezt kell látnod:

WordPress revízió számláló

Most lépj be a tárhelyed admin felületére és keresd meg a domain nevedhez tartozó wp-config.php fájlt.

Az útvonal a következő: public html ==> domainneved mappa és legörgetve keresd ki a wp-config.php fájlt, majd jobb klikk és Edit.

Ezután megnyílik a szerkesztő és görgess le kb a 80. sor környékéig, amíg nem találsz egy ilyen sort: define('WP_DEBUG', false);

Ha ez megvan, akkor két módon folytathatod tovább. Vagy azt választod, hogy teljesen kiiktatod a revíziókat, vagy csak korlátozod a számukat.

Ha teljesen kiiktatnád (én ezt javaslom), akkor másold be az alábbi sort a define('WP_DEBUG', false); ​alá.

Ha csak korlátozni szeretnéd a változatok számát, akkor pedig ezt másold be a define('WP_DEBUG', false); alá.

Természetesen az 5 helyére azt a számot írd, ahány revíziót szeretnél.

Ha mindennel megvagy, akkor a szerkesztőben jobb felül a módosítások mentése, majd bezárás. Miután ráfrissítesz a honlapodra és a teljes kiiktatást választottad, akkor a revízió számláló el fog tűnni a szerkesztő felületről.

WordPress revízió számláló eltűntetése

Szuper, ezzel a lépéssel meg is volnánk. Innentől már nem készül változat, vagy csak korlátozott számban.

De mi lesz az idáig elkészült revíziókkal? El fogjuk tüntetni az adatbázisból, mutatom is, hogy hogyan.

A  következő lépés előtt, ha rendben fut minden a weboldaladon, nyugodtan készíthetsz egy teljes biztonsági mentést és csak azt követően kezdj hozzá az adatbázis tisztításhoz.

Harmadik lépés: Az adatbázis kitakarítása

Lépj a bővítménynek menü ==> új hozzáadása és a keresőbe írd be ezt: WP-Optimize, majd kattints a Telepítés Most gombra.

WP-optimize telepítése

Miután bekapcsoltad, a bal oldali menüben meg fog jelenni egy WP-Optimize menüpont. Klikk rá, ahol ez a felület fogad:

WP-Optimize bővítmény vezérlőpultja

A nyíllal jelölt Beállítások menüben tudsz majd megadni ütemezett tisztításokat, de ezt inkább hanyagold. Most az alapértelmezetten bepipált tisztítást fogjuk végrehajtani első körben.

Mivel ennek a pluginnak is ugyanaz a készítője, mint az általam bemutatott UpdraftPlus nevű biztonsági mentéseket készítő bővítménynek, ezért a Run all selected optimizations gomb alatt találsz egy checkbox-ot, ami arra jó, hogy az optimalizálás lefuttatása előtt automatán készít egy biztonsági mentést az UpdarftPlus-szal.

Ha rendelkezel mentéssel, akkor klikk a Run all selected optimizations gombra és várd meg, míg lefut a tisztítás. Ez időben eltérő hosszúságú lehet, annak függvényében, hogy mekkora az adatbázisod.

Ha végzett a bővítmény az optimalizálással, akkor mindenhol nulla lesz az érték. Itt az ideje, hogy ismét leteszteld a weboldaladat.

Azt javaslom, hogy miután meggyőződtél arról, hogy a honlapod kifogástalanul működik, csak azután futtass egy újabb optimalizálást a pirossal jelölt elemek kijelölésével. Természetesen, bátran készíthetsz egy újabb biztonsági mentést a futtatás előtt.

Ha minden rendesen működik, jöhet a következő lépés.

Negyedik lépés: A képek optimalizálása

Ami még nagyban befolyásolja a honlapod betöltődési idejét, az a rajta található képek mérete és minősége. Ha te is valamilyen fizetős sablont használsz, mint amilyen az Avada, akkor még arra is figyelned kell, hogy ne készüljön feleslegesen 15-20 különböző méret egy általad feltöltött képről. És akkor még nem beszéltünk arról, ha webáruház bővítményt is futtatsz, mint amilyen a WooCommerce.

Ez pluszban 4-5 képet jelent. Számolj csak átlagosan 20 változattal képenként és rájössz, hogy mekkora helyet foglal igazából egy feltöltött fotó. A sok felesleges képméret nem sebesség szempontjából probléma, hanem mert drasztikusan növeli a tárhelyed méretét.

Tipp: A WordPress média beállításokban én eleve olyan méreteket adok meg, amit használni szeretnék, atöbbit pedig letiltom.

​A legnagyobb méret, amit én használok az a 700x441. Éppen ezért feltöltés előtt ilyen méretre vágom a képeket egy egyszerű kis alkalmazással, melynek a neve: Image Resizer for Windows

Lehet korlátozni kódszinten is az elkészülő képméreteket, de kezdőként van egy egyszerűbb megoldás is erre. Mégpedig az EWWW Image Optimizer bővítmény.

EWWW Image Optimizer

Ehhez lépj a Bővítmények menü ==> új hozzáadása részhez és a keresőbe írd be ezt: EWWW Image Optimizer, majd telepítés és bekapcsolás.

A bővítmény részletes beállításába nem megyek bele. Amit mutatni akarok, az a Beállítások menü ==> EWWW Image Optimizer ==> Resize menüben található.

EWWW Image Optimizer Resize menü

A bal oldali oszlopban jelölheted ki, hogy mely méreteket ne optimalizálja, a jobb oldali oszlopban pedig jelöld be azokat a méreteket, melyeket el se készítse a bővítmény.

Update 2019!

Egyes szolgáltatók osztott tárhelyeiken nem engedik futtatni az úgynevezett Exec funkciót és ezért az EWWW Image Optimizer csak apival működik, ami meg már fizetős. Ha így áll a helyzet, akkor telepítsd a Stop Generating Image Size bővítményt és egy képtömörítő plugint. Ez a kettő kiváltja a fenti plugint.

Innentől kezdve, csak az általad meghatározott képméretek készülnek el. De mi van a korábban feltöltött képekkel?

Természetesen erre is van megoldás. Első lépésként telepítened kell a Force Regenerate Thumbnails nevű bővítményt.

Miután telepítetted, a Médiatár menüben a csoportműveleteknél megjelenik a Force Regenarate Thumbnails lehetőség. Itt kiválaszthatod, hogy melyik képet készítse el újra.

Ha az összes képet újra generáltatnád, akkor lépj az Eszközök menü ==> Force Regenerate Thumbnails lehetőségre és indítsd el a bővítményt.

Következő lépésként lépj bal oldalt a Média menü ==> Bulk optimize lehetőségre, ahol ezt kell látnod:

EWWW Image optimizer bővítmény Bulk optimalization

Itt jelöld be a Force re-optimize lehetőséget, a nullát írd át 3-ra (hány másodpercet várjon két kép között, ennyi elég, hogy ne terheld túl a szervert.) és klikk a scan for unoptimized images gombra és várd meg, amíg végez a bővítmény az optimalizálással.

A fenti 4 lépés már drasztikusan tudja javítani a WordPress honlapod sebességét, de van még egy-két trükk a tarsolyomban. 🙂

Ötödik lépés: A bővítmények felülvizsgálata

Most pedig megnézzük a telepített bővítményeket közelebbről. Ehhez is egy bővítmény lesz a segítségünkre. Régebben a legjobb alternatíva erre a feladatra a P3 (Plugin Performance Profiler) volt. Ezzel most az a gond, hogy 3 éve nem frissítették, és az utóbbi időben csak 1 csillagot kapott, szóval nem működik.

Helyette fogjuk telepíteni a WordPress Inspector nevű plugint. Telepítés után bal oldalt megjelenik a WP Inspector menü. Lépj oda, majd kattints a Start Inspection gombra.

A bővítmény készít egy átfogó ellenőrzést a honlapodról a teljesítmény, mobilos használhatóság, SEO, Biztonság, Sablon, Bővítmények ellenőrzésével.

Nézd át a jelentést és ha hibaként hoz fel valamit, annak mindenképp járj utána. Ha nincs különösebb probléma, akkor ezt a bővítményt is törölheted.

Ha nem használsz egy bővítményt, akkor azt töröld. Ha ismét szükséged lesz rá, akkor majd újra telepíted.

Hatodik lépés: A cache bővítmény telepítése

Ez az a lépés, amivel feltesszük a koronát az eddigi munkánkra. A cache bővítmények tömörítik és összevonják a különböző CSS, JS fájlokat. Az oldalad tartalmából generálnak egy statikus html fájlt, ami sokkal gyorsabb betöltődést jelent. Olyan ez, mintha az oldaladról készült screenshot-ot töltene be a böngésződ, nem pedig akkor kezdi el összerakni az egészet.

Egyébként meg nem is kell tudnod, hogy mit-hogyan csinál, a lényeg, hogy ezáltal hasítani fog az oldalad a sebességteszteken.

Számtalan ingyenes és fizetős cache bővítmény van a piacon. Ki erre, ki arra esküszik. Az én favoriton a magyar fejlesztésű Swift Performance.

Általában igyekszem mindenből a magyart választani, még akkor is, ha esetleg kicsit gyengébb minőségű. Ennél a pluginnál viszont nem kell kompromisszumot kötni. Létezik ingyenes és fizetős változata is.

Én speciel a Swift Performance Pro-t használom, amiben benne van pluszban képtömörítő és az adatbázis karbantartó modul is, így kivált 2 másik bővítményt, de első körben bőven megteszi a Lite változat is. Hatalmas javulást fogsz tapasztalni a teszteken már ettől is.

Mielőtt azonban rohannál telepíteni, néhány dolgot a figyelmedbe ajánlanék. Mindegy, hogy milyen cache plugint telepítesz, ne akard egyszerre minden tudását kipróbálni. Ajánlott fokozatosan bekapcsolni a modulokat és folyamatosan tesztelni az oldaladat.

Töltsd le a 3 nagyobb böngészőt (Mozilla, Chrome, Opera) és mindegyikkel nézd meg a honlapodat, hogy hogyan jelenik meg privát módban, vagy töröld mindig a cache-t.

Itt már nem kell sietned. A másik dolog, hogy ne ess abba a hibába, hogy a 100-as pontszámot kezded el üldözni, mert a végén többet ártasz vele a weboldaladnak, mint amennyit használsz.

Miután elkészült az újabb biztonsági mentésed, telepítsd és kapcsold be a Swift Performance Lite bővítményt.

A bekapcsolás után átvisz a beállítás varázslóra. Klikk a Start Wizard gombra és várd meg, amíg lefut a tesztelés. Ha végzett, láthatod, ha van valamilyen bővítmény ütközés, vagy például elegendő-e a PHP memória.

wift Performance beállítás varázsló

Azt javaslom, hogy először próbáld ki az Autoconfigured Settings-t és nézd meg, hogy minden működik-e a honlapodon. Ez egy nagyon óvatos beállítást jelent.

Ha igen, akkor ismételten futtass egy-egy sebességtesztet és vesd össze az eredményeket, az első mérésekkel. Ha a fenti lépéseket elvégezted, akkor ennek meg kell mutatkoznia a végeredményben is.

Innentől már csak a Swift Performance finomításával kell foglalkoznod, mert az alapok rendbe lettek rakva. Kíváncsi vagyok, hogy kinek mekkora javulást sikerült elérnie, szóval ha meg akarod osztani, akkor alul a hozzászólásoknál tedd meg.

A gyakorlati rész ezzel zárul is.

​Gyakorlati videó

A WordPress gyorsítása: Összegzés

Most már tudod, hogy miért kell a gyors weboldal működésre törekedned. Ismered a miértek és a hogyan alapjait.

Elsőre lehet, hogy kicsit sok munkának tűnik, de a fenti lépéseket egyszer kell jól elvégezni ahhoz, hogy egy stabil alap legyen a kezedben sebességoptimalizálás szempontjából. 

Ha végrehajtod a cikkben leírtakat, akkor azokat a  fontos dolgokat raktad rendbe, ami a végeredmény 80%-át adja.

Persze mindig lehet még tovább csiszolgatni a dolgokat, de ez a cikk az alapokról szól. Tedd mérlegre azt is, hogy mennyi befektetett energiával járna további fél másodperces javulás és ez megéri-e a fáradozást.

Sok sikert kívánok az itt olvasottak végrehajtásához.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére