A WordPress tesztelése, fejlesztése saját gépen

Ez a cikk elsősorban azoknak íródott, akik saját honlapot, webáruházat szeretnének, de még nem döntötték el, hogy milyen cms rendszert  használnak majd hozzá. Hallottak már a WordPressről és kötelezettségmentesen kipróbálnák, mielőtt a végső döntést meghozzák.

Azoknak is hasznos lehet, akik már gyakorlott felhasználói a rendszernek és tesztelés céljából telepítenék a WordPress-t localhostra.

A WordPress tesztelése saját gépen néhány kattintás után, pár perc alatt megoldható. Ehhez a Local by Flywheel alkalmazás lesz segítségünkre.

1. A Local By FlyWheel letöltése

Először is látogass el a Local by Flywheel weboldalára és ott kattints a Download feliratra.

Ezt követően felugrik egy űrlap, ahol kiválaszthatod, hogy milyen platformra telepítenéd az alkalmazást, valamint kötelezően meg kell adnod egy email címet, illetve azt, hogy hány weboldalad van.

Ha még most ismerkedsz a WordPressel, akkor az első lehetőséget válaszd a legördülő menüből.

Local by Flywheel letöltő ürlap

2. A Local by Flywheel telepítése

A letöltött telepítőt elindítod és az gyakorlatilag elvégez mindent automatikusan.

3. Az első WordPress weboldalunk létrehozása

A bal alsó sarokban található + jelre kattintva ez a képernyő fogad.

 WordPress honlap beállítás:

WordPress honlap letrehozasa1

Adj nevet a honlapodnak, az alatta található haladó beállításokat hagyd alapértelmezetten. Katt a Continue feliratra.

WordPress környezet beállítás:

WordPress honlap letrehozasa2

Itt válaszd a Preferred lehetőséget, ami egy előre meghatározott, ideális környezetet hoz létre a WordPressed számára.

A Custom lehetőséget egyelőre hanyagold. Egyrészt azért, mert kezdőként tökmindegy, hogy milyen szerver fut a honlapunk alatt, másrészt később ezt át tudjuk állítani.

A Custom beállításnak akkor van értelme, ha le akarod modellezni a tárhelyed beállításait. Választhatsz PHP verziót, Server típust, MySQL verziót.

WordPress beállítás:

WordPress honlap letrehozasa3

Most pedig a WordPress oldalad bejelentkezéséhez szükséges felhasználó név és jelszó megadása következik.

Ezt itt még nem kell túlbonyolítani, nem atomtitkokat őrzünk, de a rossz szokások kialakításának elkerülése végett (amiről majd egy másik cikkben írok) ne az admin nevet válaszd.

A másik két lehetőség maradhat alapértelmezetten. Majd a jobb alul található Add Site gombra kattintva és gyakorlatilag készen is vagy.

Most jön pár perc várakozás, amíg a program telepít minden szükséges összetevőt. Ha minden rendben és miért ne lenne, akkor ezt kell látnod:

WordPress honlap letrehozasa4

Az Admin feliratú gombra kattintva bejelentkezhetsz a honlapod vezérlőpultjába az előzőleg megadott felhasználónév / jelszó párossal.

A View Site gombbal a weboldaladat nézheted meg. Az alul található Live Link feliratra kattintva egy úgynevezett élő linket kapsz, melyen keresztül mások is meg tudják nézni, hogy mit alkottál.

Jól jöhet ez azoknak is, akik weboldalakat terveznek és a megrendelőnek ezen a linken keresztül, élőben mutathatják be az oldalt.

 WordPress bejelentkezés, nyelv beállítás:

WordPress honlap letrehozasa5

Ez itt már a WordPress kezelőfelülete, ami alap esetben angol nyelvű. A magyar nyelv beállításához navigálj a Settings–>General–> Site Language lehetőséghez és ott válaszd a magyart, majd ne felejtsd el mindezt elmenteni, az alul található Save Changes gombbal. Ezt követően már magyarul láthatsz minden menüpontot és kezdődhet az ismerkedés.

 WordPress tesztelése saját gépen: Összefoglalás

Látható, hogy néhány egyszerű lépést követően indulhat a WordPress tesztelése saját gépen. Ez persze még csak az első lépcsőfok a saját honlap felé megtett úton. Sok munka lesz még vele, mire olyan kinézetű weboldalad lesz, mint amilyenekkel a világhálón találkozhatsz.

A lényeg, hogy legyél kitartó és ne add fel akkor sem, amikor legszívesebben beleállítanád a billentyűzetet a monitorba, mert valószínűleg lesz ilyen pont a tanulási folyamat alatt.

A következőkben a WordPress kezelőfelületét fogom bemutatni illetve azokat az alapbeállításokat, amiket ajánlott elvégezni egy nyers telepítést követően. A részletes videótanfolyamért kattints a lenti gombra!

Jó tanulást kívánok.

 

4 Hozzászólás: “<thrive_headline click tho-post-19520 tho-test-5>A WordPress tesztelése, fejlesztése saját gépen</thrive_headline>”

  1. Oláh Zoltán

   Üdv Iván.
   Részletezd már kérlek a problémát és a megoldást is, hátha más is így jár.

 1. Kedves Zoltán!

  Meglévő weboldalamnak szeretnék teszt oldalt létrehozni .idáig localhosttal próbálkoztam de nem igazan ment. A kérdésem az lenne, hogy a cikkben lévő programmal átmáshophatom a meglévő oldalam?
  Köszönöm

  1. Oláh Zoltán

   Kedves Niki!
   Ez is egy olyan program, ami localhost-on fut. Igen, fel lehet építeni saját gépen egy másik weboldal klónját. Úgy kell végrehajtani, mint ha a weboldalt egy másik szerverre költöztetnénk. Én az Updraftplus-t használom biztonsági mentések elkészítéséhez. Ott csak fizetős bővítmény tudja a migrálást úgy elvégezni, hogy az url-eket is átírja mindenhol. A többi költöztető bővítménnyel nincs tapasztalatom.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére

Érdekel egy ingyenes WordPress videótanfolyam?